Vyhľadávanie


Kontakt

Vestiaren-simonett

0948 608 884

E-mail: vesticasimca@gmail.com

Archanjeli

13.07.2011 13:58

Michael

Anjel juhu.
V niekoľkých náboženstvách je Michael považovaný za najvyššiu anjelsku bytosť. Chaldejci ho uctievali ako boha podobne ako Rafaela. Než sa teda dostal do kresťanských materiálov bol to jednoducho pohan (!!!). Podobne ako vianočný stromček a veľkonočný zajac :-). Je predseda rádu Cností, velitel archanielov, je anjelom pokánia, spravodlivosti a milosrdenstva. Ďalšie jeho meno je Sabbathiel a v isláme sa volá Mika´il. Michael sa teší veľkej popularite v patriarchálnych náboženstvách. Je to "anjel pomstiteľ" ktorý v legendách odrovnal už pekných pár špinavcov. Je to jednoducho anjel vojak, ktorý je často zobrazovaný v brnení. Mimochodom, bol to práve Michael, ktorý oznámi Panne Márií, že prišiel jej čas k opusteniu tohoto sveta. Inak, nechcem v žiadnom prípade v tomto popise urobiť z Michaela nejakého terminátora, je to taktiež nepredstaviteľne milujúca bytosť. Bol zobrazený aj so smaragdovými krídlami a žiariacim mečom. Michaela si môžeme vizualizovať ako postavu v šarlatovom plášti s nádychom zelenej a zlatej. Nezabudnite na žiariví meč. Invokáciu nájdete pod odkazom "Invokácie a poézia".
Farba: Červená, alebo Šarlatová
Ročné obdobie: Leto
Denná doba: Poludnie
Element: Oheň
Znamenia Zodiacu: Baran, Strelec a Lev

Gabriel

Anjel západu
Tak hneď na úvod musím poznamenať, že niektoré (alebo skôr väčšina) zdroje uvádzajú Gabriel ako osobu ženského pohlavia. Osobne som oduševnélý zástanca toho, že anjeli pohlavia nemajú. Sú to jednoducho éterické bytosti. Slovo anjel je ale v mužskom rode a preto hovorím o anjeloch vždy ako o mužoch a urobím tak aj v prípade Gabriel(a). Jeho meno je zrejme Summerského pôvodu. Znamená "vládca svetla". Je anjelom vzkriesenia, milosrdenstva, odplaty, smrti, zrodenia, premeny a tvorcom mieru. Pred sebou nosí olivovú vetvičku ako symbol mieru. Mohammed tvrdil, že má 140 párov krídel (!). (A mimochodom, tvrdil, že je mužského pohlavia). Moslimovia veria, že to bol práve Gabriel, kto nadiktoval Mohammedovi korán. Gabriel je veliteľom nebeských stráží, ktoré dozerajú na raj. Niekedy je považovaný za anjela Luny. Telo mu halí veľké zlaté krídla. S týmto anjelom sa často spojujú kone, najmä okrídlené. Gabriel je považovaný za ochráncu pôrodu a tehotenstva a bol to práve Gabriel, ktorý presvedčil Johanku z Arcu, aby pomohla dauphinovi. Je taktiež častým poslom. Predpovedal zrodenie Samsona, Panny Márie, Jána Krstiteľa a Ježiša Krista. Nebeské vojská má síce na starosti Michael, ale Gabriel vypracováva stratégiu a riadi pohyb jednotiek. Podľa moslimov dopravil Gabriel Čierny kameň z Kaaby do Mekky. V roku 1951 ho vyhlásil pápež Pius XII. ako patróna pôšt a všetkých telekomunikačných aspektov vôbec. Gabriela si vizualizujte ako odetého do modrej róby s oranžovým nádychom, držiaceho pohár obklopený vodnými prúdmi.
Farba: Modrá a Akvamarínová
Ročné obdobie: Jeseň
Denná doba: Súmrak
Element: Voda
Znamenia Zodiacu: Ryby, Škorpión, Rak

Rafael
Anjel východu
Pôvodná Chaldejská verzia jeho mena bola Labbiel. Hebrejské slovo "rapha" znamená liečiteľ, lekár, či chirurg. Rafael by sa dalo doslovne preložiť ako "žiariaci liečiteľ". Informácie o Rafaelovi pochádzajú z Blízkeho východu z doby pred Kristom. Rafelovou úlohou je liečiť zem a zem zase prostredníctvom neho ochraňuje ľudstvo. Pracuje s energiami lásky, radosti, svetla, modlitby, súcitu a zbožnosti. Ako anjel slnka vládne vedám a znalostiam. Je anjelom lásky a smiechu. Rafael dal Šalamúnovi dar pentaklu. Má vzťah k ľudom a tvorivej činnosti. Niektoré pramene tvrdia, že je "vrchným poručníkom" všetkých anjelov strážnych. Zbiera modlitby. Vizualizovať Rafaela si môžete ako postavu v žltej róbe s purpurovým nádychom, alebo v zelenej róbe s odtieňom modrej (ako na obraze Tobiáš a anjel).

Farba: Žltá, zlatá (prípadne modrá) 
Ročné obdobie: Jar
Denná doba: Svitanie
Element: Vzduch
Znamenia Zodiacu: Blíženci, Vodnár a Váhy

Auriel, Uriel, Ariel
Anjel severu
Ariel znamená "veľký pán zeme". Tento anjel je strážcom vízií, snov a proroctiev. Ariel je známy ako anjel mystérii a pomáha Rafaelovi s liečením detí zeme. Taktiež sa najprv v legendách zobrazoval ako Boh. Ariel dozerá na prácu všetkých prírodných duchov. Ariela/Uriela si vizualizujte ako postavu oblečenú vo farbách zelenej a hnedej.
Farba: Zelená a hnedá
Ročné obdobie: Zima
Denná doba: Polnoc
Element: Zem

Znamenia Zodiacu: Panna, Býk, Kozoroh