Vyhľadávanie


Kontakt

Vestiaren-simonett

0948 608 884

E-mail: vesticasimca@gmail.com

Majú zvieratá parapsychické schopnosti?

15.07.2011 08:38

 Roku 1958 sťahoval Donald Moore svoju rodinu z Nebrasky do nového domova v americkej Louisiane. Po ceste sa im stratila mačka. O tri týždne neskôr, približne 700 km od miesta, kde ju videli naposledy, sa zviera objavilo v ich novom domove, kde nikdy predtým nebolo. V roku 1959 sa juhoafrická rodina sťahovala na nové miesto, vzdialené 1100 km, a svoju korytnačku so sebou nevzali. Ťarbavé zviera našlo svojich majitelov o tri roky - dosial malo identifikačný štítok. To, čo sa podarilo týmto zvieratám, sa nazýva " psí - stopovanie ". Je to schopnosť putovať velkými vzdialenosťami na neznáme miesto a pátrať po svojich majiteloch. Výraz vytvoril americký parapsycholog doktor Joseph Banks Rhine, ktorý v 50. rokoch uviedol na Duke University v Severnej Karolíne výskumy mimozmyslového vnímania zvierat. Jeho tím preskúmal 500 prípadov a identifikoval 5 kategórií schopností anpsí - vycítiť nehodu, ktorá ma postihnúť blízku osobu, predvídať prírodné katastrofy, predvídať návrat milovanej osoby, nájsť cestu domov a vypátrať majitelov na neznámom mieste. 

Človek a pes

K najúžasnejším prípadom psí-stopovania patrí udalosť, ktorú zažil vojak Brown. Roku 1914 odplával z Británie bojovať do Francúzska. Čoskoro potom zmizol jeho pes Princ. Brownova manželka sa neskôr dozvedela, že Princovi sa podarilo dostať do londýnskych dokov, prekonať Lamanšský prieliv a nájsť svojho pána v zákopoch pri Armentieres.

 

Niektoré zvieratá zrejme vedia na dialku vycítiť aj smrť milovanej osoby. Zriadenci v Bielom dome rozprávali, že Lincolnov pes začal vyť a behať sem-tam krátko predtým, ako amerického prezidenta v roku 1865 zavraždili. A keď v roku 1923, štyri mesiace po objavení Tutanchamónovej hrobky v Egypte, mecenáš vykopávok lord Carnarvon v Káhire zomrel, jeho pes - 5000 km vzdialený - zabrechal a zvalil sa mrtvy na zem. Zvieracie varovania sa spájajú s blížiacimi sa katastrofami, ako sú erupcie vulkánov alebo požiare. V macedónskom meste Skopje sa roku 1963 niekolko hodín pred zemetrasením zvieratá v zoologickej záhrade nepokojne vrhali na mreže svojich klietok. Nemecký psychiater doktor Utes Pleimes z univerzity v Geissene zaznamenal viac ako 800 prípadov, keď zvieratá upozornili na hroziace nebezpečenstvo, a tvrdí: " Sme úplní hlupáci, keď im nevenujeme pozornosť. " Zvieratá vedia vycítiť blízky návrat človeka, ktorého poznajú. Vo filme Miláčik slonov z roku 1937 účinkoval indický herec Sabu Sabu.Slon, ktorý bol hviezdou filmu spolu s ním, po skončení nakrúcania putoval do zoologickej záhrady v anglickom meste Dudley. O niekolko mesiacov neskôr išiel Sabu svojho priatela navštíviť. Dávno predtým, ako prišiel k jeho výbehu, začal slon radostne trúbiť. Zo zvierat, ktoré študoval Rhineov tím, len máloktoré môže zatieniť Chrisa, beagla Georgea Wooda z amerického štátu Rhode Island. Wood tvrdil, že pes je schopný oznamovať budúce udalosti : svojimi labkami vyťukáva správy. Chris sa naučil systém a vedel identifikovať 5 symbolov z balíčka 25 Zenových kariet, ktoré sa používajú na pokusy s telepatiou - jedno ťuknutie malo znamenať koliesko, dve krížik, atď.

 

Konské vnímanie

Aj kone majú schopnosť anpsí. Na začiatku 20. storočia žil v Berlíne žrebec Šikovný Hans, ktorý rátal a hláskoval tak, že prikyvoval hlavou, hrabal kopytom a rýpal papulou do kociek s písmenami abecedy. Mladý psycholog Oskar Pfungst vyslovil podozrenie, že kôň reaguje na náznaky gest svojho majitela alebo divákov. Kone z nemeckého Elbergeldu, ktoré okolo roku 1913 študoval belgický spisovatel Maurice Maeterlinck, nositel nobelovej ceny, predvádzali podobné schopnosti - ich cvičitel im previazal hlavy vrecom, aby ho nemohli obviniť, že im našepkáva. Maeterlinck videl, že štyri kone hláskovali a vykonávali matematické výpočty tak, že odpovede vyťukávali kopytami a rozpoznávali aj obrázky a farby.

 

Nedá sa vylúčiť, že zvieratá vedia citlivejšie ako ludia reagovať na rôzne prírodné javy. Tvrdenia o psí-stopovaní treba však niekedy pripísať omylu pri určení totožnosti. Pravda, správ o zázračnej dispozícii zvierat sú tisíce, a tak treba chápať úsilie takých bádatelov, ako je britský biolog Rupert Sheldrake, ktorý v apríli 1994 oznámil, že začína seriozny výskum nadprirodzených schopností domácich zvierat.